JAK SOK Z BURAKA MOŻE POPRAWIĆ TWOJE WYNIKI SPORTOWE?
Sok z buraków stał się jednym z najpopularniejszych suplementów dla sportowców. Co sprawia, że burak jest sportową potęgą odżywczą?
- Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Naukowcy odkryli, że ludzie, którzy codziennie pili 250 ml soku z buraków, obniżali zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi. Uważa się, że przyczyną są azotany – związki w soku z buraków, które przekształcają się w kwas azotowy we krwi i pomagają poszerzyć i rozluźnić naczynia krwionośne.
- Poprawia wytrzymałość na ćwiczenia. Według badania z 2012 r. Zaufane Źródło, picie soku z buraków zwiększa poziom azotanów w osoczu i zwiększa wydajność fizyczną. Podczas badania wyszkoleni rowerzyści, którzy codziennie pili 2 szklanki soku z buraków, poprawili swoją 10-kilometrową jazdę na czas o około 12 sekund, przy jednoczesnym zmniejszeniu maksymalnej wydolności tlenu.
- Poprawia siłę mięśni u osób z niewydolnością serca. Wyniki badania z 2015 r. sugerują, dalsze zalety azotanów w soku z buraków. Badanie wykazało, że osoby z niewydolnością serca doświadczyły 13-procentowego wzrostu siły mięśniowej dwie godziny po wypiciu soku z buraków.
- Może spowolnić postęp demencji. Według badania Trusted Source z 2011 r. azotany mogą zwiększać dopływ krwi do mózgu u osób starszych i spowalniać spadek funkcji poznawczych. Po tym, jak uczestnicy spożyli dietę o wysokiej zawartości azotanów, która obejmowała sok z buraków, ich MRI mózgu wykazały zwiększony przepływ krwi w płatach czołowych. Płaty czołowe są związane z myśleniem i zachowaniem poznawczym. Potrzebne są dalsze badania. Potencjał diety o wysokiej zawartości azotanów w zapobieganiu lub spowalnianiu demencji jest obiecujący.
- Pomaga utrzymać prawidłową wagę. Sok z buraków ma niską kaloryczność (100 ml = 47 kcal) i praktycznie nie ma tłuszczu. To świetna opcja dla porannego koktajlu, który zapewnia zastrzyk składników odżywczych i energii na początku dnia.
- Może zapobiegać rakowi. Buraki mają bogaty kolor z powodu betalain – rozpuszczalne w wodzie przeciwutleniacze. Według badania z 2014 r. betalainy mają zdolności chemo-zapobiegawcze wobec niektórych linii komórek rakowych. Uważa się, że betalainy to zjadacze wolnych rodników, które pomagają znaleźć i zniszczyć niestabilne komórki w ciele.
- Dobre źródło potasu. Potas to mineralny elektrolit, który pomaga nerwom i mięśniom prawidłowo funkcjonować. Jeśli poziom potasu spadnie zbyt nisko, mogą wystąpić zmęczenie, osłabienie i skurcze mięśni. Bardzo niski poziom potasu może prowadzić do zagrażających życiu nieprawidłowych rytmów serca. Buraki są bogate w potas. Picie soku z buraków z umiarem może pomóc utrzymać optymalny poziom potasu.
- Dobre źródło innych minerałów. Twoje ciało nie może prawidłowo funkcjonować bez niezbędnych minerałów. Niektóre minerały wzmacniają układ odpornościowy, podczas gdy inne wspierają zdrowe kości i zęby. Sok z buraków zapewnia: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, sód, cynk i selen.
- Dostarcza witaminę C. Sok z buraków jest świetnym źródłem witaminy C. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wspomaga także produkcję kolagenu, gojenie się ran oraz wchłanianie żelaza.
- Wspiera wątrobę. Jeśli twoja wątroba zostanie przeciążona z różnych powodów, może to prowadzić do stanu zwanego niealkoholową stłuczeniową chorobą wątroby. Przyczynami tej choroby są: zła dieta, nadmierne spożywanie alkoholu, narażenie na substancje toksyczne a także siedzący tryb życia.
- Dobre źródło kwasu foliowego. Folian jest witaminą B, która pomaga zapobiegać wadom cewy nerwowej, takim jak bezmózgowie. Zmniejsza również ryzyko urodzenia przedwcześnie dziecka. Sok z buraków jest dobrym źródłem kwasu foliowego. Jeśli jesteś w wieku rozrodczym, dodanie kwasu foliowego do diety może pomóc Ci uzyskać zalecaną ilość 600 mikrogramów.
- Może obniżać poziom cholesterolu. Jeżeli Twój poziom cholesterolu jest ponad normę, rozważ dodanie soku z buraków do swojej diety. Badanie z 2011 r. na szczurach wykazało, że ekstrakt z buraków obniżał całkowity cholesterol i trójglicerydy oraz zwiększał HDL (dobry) cholesterol. Zmniejszył również stres oksydacyjny w wątrobie. Naukowcy uważają, że potencjał obniżania cholesterolu u buraków jest prawdopodobnie spowodowany fito składnikami, takimi jak flawonoidy.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
- Twój mocz i stolce mogą stać się czerwone lub różowawe po zjedzeniu buraków. Ten stan, znany jako beeturia, jest nieszkodliwy. Rano nie panikuj w toalecie, jest to spowodowane wypiciem soku z buraka.
- Jeśli masz niskie ciśnienie krwi, regularne picie soku z buraków może zwiększyć ryzyko zbyt niskiego spadku ciśnienia. Monitoruj ciśnienie krwi.
- Jeśli masz skłonność do kamieni nerkowych szczawianu wapnia, nie pij soku z buraków. Buraki mają dużo szczawianów, które są naturalnie występującymi substancjami, które tworzą kryształy w moczu. Mogą prowadzić do tworzenia kamieni.
PODSUMOWANIE
Buraki są zdrowe bez względu na to, jak je przygotowujesz. Jeśli nie lubisz soku z buraków, spróbuj dodać plasterki jabłka, cytrusy, miętę lub marchewkę, by przełamać smak.
Wygodną forma jest kupienie gotowego soku z burka w sieci sklepów Biedronka czy Lidl. Zwróć uwagę na etykietę, ile soku z buraka znajduje się w samym soku.
Jeżeli trenujesz siłowo lub uprawiasz sporty wytrzymałościowe codzienna dawka soku z buraka pozwoli zwiększyć Twój performance na treningu.
Zdrówko!
Trener Marcin
STAY STRONG & STAY POSITIVE
Źródło:
Circulation: Heart Failure September 2015
Medical News Today September 19, 2015
DrSinatra.com February 20, 2015
J Appl Physiol (1985). 2009 Oct;107(4):1144-55.
Nitric Oxide. 2015 Aug 1;48:16-21.
Nutr J. 2012 Dec 11;11:106.
Hypertension. 2015 Feb;65(2):320-7.
Nitric Oxide. 2011 Jan 1;24(1):34-42.
J Complement Integr Med. 2013 Jun 26;10.
Am J Clin Nutr September 2004 vol. 80 no. 3 539-549
World’s Healthiest Foods, Beets
SF Gate, Nitrate Levels in Foods
healtline.com